Hory 2010

Home

Horní Mísečky chata Staromísečná bouda, chata Rolba  20 - 27.02.10 - zde zápis

Sobota 20.2.2010 polojasno -5°C  Zatímco náměstkyně pro cestovní ruch sl. Lejčková s čekatelkou Janou Veselou a ing Petržilkovou již parkují na sběrném parkovišti na Horních Mísečkách, ostatní se schází na statku Ježkův dvůr v Nové Pace. Holky vyjely až nahoru letos bez problémů, přeci jen část zátěže, stejně jako ostatní, daly do vozu k čekatelům Machovským. Ostatně, proto jsme je do Organizace přijali, mají velký vůz a cestování se tím výrazně usnadní. Kolem čtvrté odpolední předsedova času už je na Staromísečné boudě veškerý proviant a řadový člen Frühauf běží narazit první sud. V jeho očích se však náhle objevuje zoufalý výraz, naražeč není kompletní. Pivo se sice natočit nechá, ale jen ve dvojici, kdy jeden tlačí naražeč silou několika kilonewtonů dolu a druhý točí. To nevyhovuje především řadovému členu Kopeckému, který argumentuje tím, že se může v noci vzbudit žízní a natočit pivo mu bude muset pomoci jeho žena pokladník, která když už bude vzhůru půjde si zapálit a spotřeba nikotinu tím výrazně vzroste. Řadová členka Nedělová má strach, že na čerstvém vzduchu bude dcera Anička hladová a nebude jí stačit mlíko. Uklidňuje jí zasloužilá matka čekatelka Machovská, která tvrdí, že se žena v případě nutnosti dokáže rozkojit i po sedmi letech. Četla o tom v článku o obleženém Stalingradu. Anička tedy hladovět nebude, může to dokonce střídat, jen pokladník hlásí, že už se jí asi rozkojit nepodaří.

Neděle 21.2.2010 polojasno -5°C fouká vítr večer napadlo 5cm  Po noci, kdy museli tlačit naražeč je značná část výpravy urvaná a mnozí mají dokonce na dlani puchýře.Na nepřítomného náměstka pípaře Kamarýta se snáší sprška kritiky, zaznívají i radikální hlasy, vyzývající ho k rezignaci. Nešťastník telefonicky nabízí, že pošle část narážeče pépéelkou, to by ale bylo až v úterý. To si snad dělá srandu. Univerzální strašidlo Kopecký hovoří dokonce o zkažené dovolené. Nakonec se podařilo sehnat naražeč nový u zdejšího vlekaře, rovněž milovníka zlatavého moku, který chápe naší situaci. Tak konečně na svah – rodina pokladníka se oblékla do sportovního a jdou na to. Nikolka má na sobě lyže poprvé, první část sjezdovky je trochu nejistá, ale už v dolní části tratě jasně kraluje nad ostatníma. Podobně je na tom i bratr Davča. Ještě trochu vyladěj jízdu na kotvě, kde Nikolka jela s taťkou Jouzou v poněkud akrobatické poloze (vyjela kotvu holubičkou, což z místních dokáže jen Nikola Sudová a ta je v současné době ve Vancuveru) a jízdu na pomě, kde opět Nikča poněkud šokovala vlekaře, když překvapivě sáhla po pomě směřující dolu, místo nahoru. Královnou svahu je však dcera pana jednatele Šárka, která přetavila hodiny tvrdého tréninku na svazích poblíž Ústí v bravurní styl na Mísečkách.Večer hrajem s Ruskem hokej a tak je klubovna na chatě našlapaná, pivo teče jak má a s přibývajícím alkoholem nás všichni pasujou minimálně na finále. Hokejový expert Antonín Frühauf si spokojeně usrkává z další plzně. Na červené se s pukem mazlí Jágr a vidí už se taky ve finále. Tak na zdraví velí jednatel a pozvedá svůj půllitr. Najednou se z ruské lavičky zvedá Ovečkin a drze vráží do naší osmašedesátky, gól a Vokoun smutně loví puk za svými zády. Řadový člen Tonda vystartoval „Na co ho tam bral ……cenzurováno… starýho. To moh vzít rovnou i toho . ……cenzurováno…Haška ten ……cenzurováno…Růžička. Jágra jsem za celou dobu neviděl u puku“ 

Pondělí 22.2.2010 jasno 0°C    Je krásně. V rodině čekatelů Tadeáše a Markéty Masany to vře. Kdo dnes půjde na svah a kdo bude s klukama v závěji stavět hrad? „Nějak se domluvíme“, říká smířlivě profesionální fyzioterapeutka Markéta. „Pojď Tade, ještě se ti mrknu na ten krčík, co tě pobolíval minulý týden a začneme se oblíkat“. „Ale mě nic nebolí“ oponuje otec rodu Tadeáš. „Jen pojď, víš jak to máš rád, když Ti prsty projedu všechny krční svaly“ a už mu jemně jezdí pod temenem. „Kluci, nezlobte, s taťkou budu brzy hotová. Tak co, dobré?“ „Hele, Marké, já asi dneska zůstanu na chatě, nějak nemohu otočit hlavou.“ Povzdechl si smutně čekatel Mesany. „Že bych někam blbě šáhla, no nic holky na mě čekaj, zítra na to mrknem, tak čau.“ Ještě letmý polibek a už se žene za holkama. „Tak co bloklas ho?“ ptá se u vchodu už s lyžema na nohách kámoška a další profi terapeutka v naší skupině řadová členka Šamšová a slastně potáhne z čerstvě zapálené petry. „Jasně, co ty?“ „Já mu dala ovladač a posadila ho k televizi, dávaj Kouzelnou školku.“ Holky mizej pod kopcem.Řadový člen Kopecký marodí, je mu zle a nemá chuť ani na pivo. Prý to má z vody, ale je to divné, když jí nikdy nepil. Jedině, že zůstalo trochu vody v trubkách od čištění pípy a Jouza nemohouc se dočkat prvního piva nějakou nedopatřením vypil, no snad mu bude zítra lépe.

       

Úterý 23.2.2010 zataženo 2°C, večer pršelo Na Medvědině jsou fronty, teda jenom někdy.,Vždy když jede náměstkyně pro cestovní ruch sl. Lejčková, nečeká se skoro vůbec, jinak je to tak 15 – 20 minut. Řadový člen Frühauf si dnes oblékl přaskáče zapínáním dovnitř. Obdivuje ho i instruktor lyžování ze školního kurzu, který s námi sdílí s asi 30 studenty chatu. Odpoledne vyráží skupina běžkařů pod vedením pana místopředsedy na tůru za řadovým členem Turkem, který tráví dovolenou za kopcem na Benecku. Zatímco místopředseda společně s řadovým členem Frühaufem a Kopeckým zvolili běžky na volný styl, čekatel Machovský je zapřísáhlý klasik a tak si zapůjčil delší specielní lyže značky Madshus se stoupacími šupinkami, bohužel až v druhé polovině tratě zjistil, že si zapůjčil výrobek s celkem vzácnou výrobní vadou, kdy byly šupinky nalepeny obráceně a tak bylo nutné do kopců couvat.To mu pak značně ubíralo sil a tak nemohl dostát své přezdívce český Northug a naopak v závěru značně zaostával. Marně se snažil vtipkovat, že je rodilý stoper, tak to rád jistí ze zadu. Nakonec doběhl značně vyčerpán a zbytek dovolené pouze vtipně glosoval sportovní výkony svých kamarádů a olympioniků ve Vancuveru.Večer jsme na společenské místnosti řešili personální složení letošního Pohádkového lesa.

Středa 24.2.2010 zataženo, mlha 2°C Dnes se nikomu nikam nechce, venku je hnusně a tak celé dopoledne většina výpravy tráví na chatě. Kromě náměstkyně sl. Lejčkové s čekatelkou Vrankou a Luckou, ty jsou proti povětrnostním vlivům odolné a tak opět okouzlují svým uměním černou sjezdovku na Medvědině. Dnes to zvládly pouze třikrát, zbytek dne totiž hledaly hůlku značky Elán. Ta vypadla ze čtyřsedačky sl.Lejčkové, když cestou nahoru barvitě gestikulovala při líčení svých vypracovaných obloučků. Všichni se už těší na jeden z vrcholů letošní výpravy vyřazovací jízdy na lopatách, které nás čekají dnes večer. Hned v prvním kole pavouka došlo k několika ostrým soubojům, např řadový člen Frühauf s pokladníkem, či čekatelka Veselá s řadovou členkou Šamšovou. Los si krutě pohrál i s čekateli Mesanyovými, kdy je postavil proti sobě hned v prvním kole. Celou dobu vedl čekatel Mesany, však v závěru mu viditelně docházely síly a toho využila čekatelka Mesany, která ho v plné rychlosti těsně před cílovou čárou zezadu nabrala. Tadeáš tak získal nejen cenný skalp své ženy, ale navíc se mu odblokovala krční páteř, čímž se stal i morálním vítězem této rodinné bitvy. Zítra tedy půjde lyžovat on. Do lopaty zasedl i čekatel Machovský, který po úspěchu v Holině a naopak propadáku v bílé stopě chtěl dokázat sobě i ostatním, že když jde o ceny vyždíme ze sebe maximum.Prvním kolem prošel s odřenýma ušima, kdy předjel řadovou členku Frühaufovou až v cílové rovince, avšak jeho pouť rázně ukončil již v kole druhém nadějný závodník Samuel. Do soutěže se zapojili i nově příchozí řadoví členové Luboš Pazour s Petrem Veselým a čekatelkou Bartuškovou. Ti však vesměs doplatili na nerozježděnost a skončili již v prvním kole. Zklamání byl i výsledek pana jednatele, který nezvládl již první jízdu a jeho sen o obhajobě loňského triumfu se rozplynul. Letos vůbec kralovalo mládí, vždyť už ve čtvrtfinále byl starší 12let pouze pan místopředseda. Nakonec zvítězil ve finálové jízdě Štěpán těsně před Natálkou.Večer dorazil i náměstek pro sport a sexuální výchovu společně s řadovou členkou Kolářovou. Ta byla viditelně nevyspalá a ještě cestou na chatu si smutně otírala slzy z pobledlé tváře. Jak plačky vyprávěla místopředsedovi, nevyspala se již od plesu hasičů ve Štěpánově. Ráno po probdělé noci totiž s hrůzou zjistila, že nemá členskou průkazku. Celý večer byla s Míšou v kole a pak se na baru chlubila kamarádkám, no a pak jí tam asi nechala. Co si počne nešťastnice.

Čtvrtek 25.2.2010 mlha, která se odpoledne protrhala na jasno  5°C Před chatou Rolba, kde je ubytovaná část Organizace je pozdvižení v klubku německých turistů, kteří mačkají fotoaparáty jak zběsilí, je vidět statná postava řadového člena Pazoura, který se vší silou snaží od sebe odtrhnout jeho zánovní sjezdovky.Když rez povolil bere do rukou konečně své pověstné hole zhotovené v roce 1947 z pravého bambusu. Prušáci jsou u vytržení a potleskem doprovázejí Luboše při jeho prvním odpichu. Z kopce dolů se na svém prkně spouští i řadový člen Šuska jeden oblouček, druhý, rána. Tak dlouho se těšil a teď taková smůla, vykloubené rameno, ještě že hned skočilo zpátky, ale stejně má po radovánkách. Smutně odchází náš volební manager ze svahu k chatě, zatímco rolba naváží sníh, aby zavezla díru po jeho pádu. Na Medvědín dnes v doprovodu jednatele vyráží i paní pokladník, je nadšená, jen nedokáže pochopit, kam má dát lyže při cestě na lanovce A tak zatímco všichni turisté mají lyže na bidýlku a před výstupem je sundavaj dolu, Ilu zastává názor zcela opačný a vlekař musí čtyřsedačku zastavit, aby se paní pokladník vyprostila.Po nepříjemné Šuskově nehodě přehodnotila svůj vztah k prknu i zapřísáhlá snowbordačka Vrána a i ona po téměř 14 letech nazula lyže. V 16:00 předsedova času je v plánu focení. Místopředseda nervózně pobíhá téměř osamocen po dohodnutém místě. Kde jsou všichni? Hrdlounova hlava začíná rudnout vztekem, kdyby tady byl předseda, tak by se to nikdy nestalo.Nakonec se fotka uskutečnila, jen ing. Petržilková s drzým výrazem ve tváři přišla o půl hodiny déle a skupinka z Rolby nedorazila dokonce vůbec. Tam je však vinu třeba hledat v náměstkovi Novotném, který jako zkušený horal a znalec místního kraje, vedl kamarády zkratkou k chatě, aby focení stihli. Jaké však bylo překvapení nešťastníků, když se ocitli téměř kilometr pod chatou na frekventované silnici do horského střediska. Procházka v přaskáčích s lyžemi na zádech do strmého kopce tak byla dostatečným ponaučením všem, že není radno za každých okolností muže s přezdívkou Démon poslouchat.

Pátek 26.2.2010 mlha, mrholí 5°C Poslední den a nejhorší počasí,ale lyžovat půjdem, je to naposledy. IT specialista sl. Petržilková si opět přibouchává dvířka do Organizace. Špičkový chov ptactva řadového člena Kopeckého nazývá barevnými slepicemi. Prý do Organizace nechce, ale takových rádoby hrdinů už tu bylo. Vzpomeňme např. na řadovou členku Šamšovou, jak navenek stále prohlašovala, že by k předsedovi do spolku nikdy nevstoupila a při slavnostním předávání průkazky jí kanuly slzy dojetí po tváři. Navečer se opět všichni schází před chatou a naposledy řádíme na lopatách. Domů dnes již odjela rodina čekatele Mesanyho, řadový člen Veselý, Pazour i s legendárními holemi a čekatelka Bartušková.Večer pak bilancujeme krásný týden a pomalu hledíme dopředu k dalším akcím. Pokladník opět šokuje, když přiznává, že celý týden byla v přaskáčích v reklamních pantoflíčkách Nestle. Náměstek Novotný studuje obsazení Pohádkového lesa a hlásí se do role Rákosníčka. Nechá se vyholit a ponechá si jen sedm vlasů, které si natupíruje, aby mu dobře stály. Nastěhovat se chce do rybníčku k řadovému členu Šindelářovi, který bude opět vodník. Moc mu nikdo nevěří, Míša sliboval účast již v předchozích ročnících a nakonec vždy skončil jako výčepní u stánku s pivem. Nevadí do programu stanoviště Rákosníčka dát můžeme, případně Michala nahradí stánek s vietnamským obchodníkem. Večer se děti naposledy scházejí na pokoji u Anička a čte se kniha Lovci mamutů, podle které bude probíhat letošní letní tábor.

Sobota 27.2.2010 polojasno -3°C V 9:00 opouštíme Staromísečnou boudu. Snad se zde za rok opět sejdeme